tiistai 12. helmikuuta 2013

Yhteenvetoa Jasun treeneistä

Nyt on treeniblogin päivittäminen niin jäänyt, kun ei meinaa päivässä tunnit riittää. Mutta pakko pistää vähän ajatuksia ylös syksyn ja alkaneen kevään Jasun treenailuista Tehis-ryhmässä. Tulostasohan on siis kovastikin kohentunut Tehiksen kautta. Nyt ollaan päästy aina kevyesti ihanneaikaan joka kerta, kun ollaan saatu tulos. Aiemmin tämä oli harvinaista herkkua. Nolliakin on tullut ihan erilaiseen tahtiin ja hylyt vähentyneet huomattavasti. Ihan sillä oleellisella muutoksella, että olen keskittynyt siihen miten saada koira kääntymään mahdollisimman tiukasti ja panostamaan omaan nopeampaan liikkumiseen. Kouluttajina meillä on ollut Tehiksessä Sari Vähäniittyä, Taneli Ikäheimoa, Jenna Caloanderia, Nina Franzia, Sami Oksaa.. En nyt ala erittelemään kouluttajien ohjeita, mutta tässä niitä, mitkä ovat kyllä minuun "osuneet ja uponneet":

- SYLIKÄÄNNÖS: Kohdissa joissa ohjaajan pitäisi päästä liikkumaan seuraavalle esteelle todella nopeasti. Koira jätetään suorittamaan sylkkärillä hyppy ja edetään reippaasti itse toiseen suuntaan. Toimii todella hyvin Jasulla. Sylikääntö tehdään "rannetta pyöräyttämällä", käden huitomista ei tarvita ;)
- KÄDET: Minun tulisi keskittyä paljon siihen, miten käytän käsiäni. Mieluusti niitä en käyttäisi juuri ollenkaan. Usein kädet nousevat liian ylös. Teimme ilman käsiä -treeniä. Huitovat kädet ja liian rajut haltuunotot hidastavat Jasua paljon. Rintamasuunta ohjaa, ei kädet.
- RYTMITYS: Tämä on oikeastaan se juttu, mistä meidän koko ratasuoritus koostuu. Käytännössä olen huomannut, että rytmi pysyy paremmin, kun muistan vain juosta kurvit koiran kanssa yhdessä, enkä lähde lyhentämään omaa matkaa. Myös kontakteilla pieni rytmin muutos on aika oleellinen Jasun kanssa.
- HUOMIOSANA: Jasu suorittaa aina esteen, joka on sille loogisin. Ihan sama mitä estekäskyä käytän. Kaikki käskyt on sille käytännössä: "Suorita seuraava este". Huomiosanalla saan kuitenkin sen huomion, tiukoissa kohdissa, joissa se voisi valita väärän esteen. Huomiosanana meillä on "Jasu".
- "TÄHÄN"-KÄSKY: Tarkoittaa sitä, että koira tulee "käteen kiinni", eikä siis suorita estettä ennen sitä. Tätä käskyä tulisi käyttää kisaradalla vain kerran-pari. Muuten se menettää merkityksensä. Eli etukäteen tulisi katsoa ne tiukat kohdat, missä käyttää käskyä eikä sitten muissa kohdissa.
- ENNAKOIVA VALSSI: Olen nyt (vihdoin) oppinut, mikä on ennakoiva valssi ja huomaan, että niitä suosimalla Jasun suuret kurvit ovat vähentyneet huomattavasti.
- OMA LIIKKUMINEN: En saisi pelätä Jasun ohi juoksemista. Oma etumatka kannattaa käyttää hyödyksi seuraavaa ohjausta ajatellen. Liikun kuulemma hyvin, joten sitä kannattaa käyttää avuksi Jasun vauhdittamisessa.

Pääasiassa ollaan saatu tosi paljon positiivista palautetta kouluttajilta. Monen mielestä Jasulla on mahtava draivi ja luonne agilityyn. Ohjaajana etuni on ehdottomasti liikkuminen. Sitä vaan tulisi toki parantaa vielä :D Jasulla kyllä ikä jo alkaa jonkin verran painaa ja huomaan, ettei se ihan jaksa samalla draivilla loppuun asti. Myöskään sinänsä uusien juttujen (kuten nopeamman pujottelutekniikan tai kontaktien hiomisen) opettaminen sille on enää turhaa. Pitää siis keskittyä oman liikkeen ja mahdollisimman optimaalisten käännösten treenaamiseen.

Näillä eväillä siis kohti Jasun ekoja yksilöarvokisoja :) Tässä vielä vähän videopätkiä yhdestä Jasun tehistreenistä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti