maanantai 9. toukokuuta 2011

Ilonan MH-testi

Ilona (Achanthus Doris Day) kävi sunnuntaina MH-testissä :) Olisipa ollut mielenkiintoista olla paikan päällä katsomassa. Kovasti kyllä heräsi kiinnostus viedä Janekin joskus testiin. Hirveästi en vielä itse testistä ymmärrä, mutta mitä tässä nyt vähän selvittelin, niin ihan russelimaisilta Ilonan pisteet minusta vaikuttavat. Kovin tyytyväiseltä vaikutti Johannakin :) Paukkutesti meni kuulemma vähän odotettua huonommin ja aaveet taas paremmin. Yleinen aktiivisuustaso oli myös vähän yllätys. Iltsi rauhottui kuulemma ihan nätisti odottamaan eikä sinkoillut suuna päänä ympäriinsä ;) Eikös se ole vain hyvä asia? Ja meidän mielestä sekin, ettei se reagoinut aaveisiin oikeastaan ihmeemmin. Kävi vaan tsekkaamassa, että "Ai tommoisia tuli vastaan". Leikkiminen ei ehkä ollut ihan russelille ominaisimmasta päästä. Ilona, kun ei oikein tartu mielellään kuin tiettyihin leluihin. Tuntuu olevan äipällään ja sen muillakin jälkeläisillä vähän samaa taipumusta. Mutta Janen kanssa asiaan ollaan ainakin saatu paljon parannusta harjoittelemalla.

Tässä Ilonan pisteet ja Johannan sepostuksia testistä, mitä laittoi mulle viestillä (sain luvan julkaista). Selvennykseksi pisteisiin: MH-testissä koiran ominaisuudet raportoidaan intensiteettiskaalalla, jossa 1 tarkoittaa matalinta reaktiota ja 5 taas korkeinta.

"Ensin käveltiin suoraa pätkää ja kierrettiin yleisön ympäri. Siinä Iltsi käveli aluksi vierellä, ja sitten pikkupätkän veti, kierti ihan nätisti sen yleisön ja sitten mentiin moikkaamaan tätä tätiä joka kertoi meille aina mitä tuleman piti. Iltsi ei järemmin kiinnostunut naisesta heti, vaan meni vieressä olevan mökin ovelle (portaille jököttämään, taisi tahtoa sisälle). Nainen sai tutkittua Iltsin (koski). Otti Ilonan minulta ja käytti pätkän kevelyllä, Iltsi lähti kyllä mukaan, mutta olisi mielellään tullut minun luokse. Mutta täti sai kuitenkin herätettyä mielenkiintoaan itseensä."

1a kontakti tervehtiminen 3
1b kontakti yhteistyö 3
1c kontakti käsittely 3

"Iltsi ei ole koskaan oikein ollut patukoista ja pötkylöistä hirvittävän kiinnostunut, joten kun se täti otti treeniliiveistään pötkylän esiin ajattelin että non niin, se tästä sitten... mutta Iltsi lähti mukaan leikkiin, tosin ei vaan tarttunut pötkylään. Sitä heiteltiin yhdessä ja Ilona oli siinä mukana, eli juoksi edes takaisin."

2a leikki 1 leikkihalu 3
2b leikki 1 tarttuminen 2
2c leikki 1 puruote ja taistelu 1

"Seuraavaksi oli viehe. Iltsi lähti vieheen perään, mutta ensimmäisellä kerralla jäi perse pystyssä häntä heluen saaliin luokse ja kävi nuuskuttelemassa. Toisella kerralla lähti myös vieheen perään hyvin ja sitten jäi samalla tavalla sinne perse pystyssä heiluttelemaan häntäänsä, ja sitten otti sen elukan hampaisiinsa ja teki tapporavistuksia :D ja toi sitä saalista minua kohti!"

3a takaa-ajo 1. kerta 4
3b tarttuminen 1. kerta 2
3c takaa-ajo 2. kerta 4
3d tarttuminen 2. kerta 3

"Sitten mut laitettiin seisomaan ympyrään ja käskettiin tuijottelemaan puun latvoja. Iltsi jäi pönöttelemään siihen rauhassa eikä hötkyillyt mihinkään."

Aktiviteettitaso 2

"Etäleikissä täti kopisteli keppejä kuopassa ja nousi sieltä (me seisottiin määrätyllä viivalla, Ilona oli kiinni) nosteli liehuksiaan ja meni kiven taakse piiloon. Ilona seuraili tätin touhuja rauhallisesti paikallaan. Ilona päästettiin vapaaksi. Se lähti sivuun haistelemaan tyynen rauhallisesti omia juttujaan. Sitten se täti huuteli sieltä kiven takaa, ja Ilona lähti katsomaan kuka siellä huutelee. Häntä vipatti. Täti tuli pois kiven takaa ja heilutteli pötkelöä. Ilona oli ajatuksessa mukana, ja perse pystyssä, ja juoksenteli, muttei koskenut pötkelöön."

5a etäleikki kiinnostus 3
5b etäleikki uhka/agressio 1
5c etäleikki uteliaisuus 3
5d etäleikki leikkihalu 2
5e etäleikki yhteistyö 5

"Sitten tuli haalarit. Iltsi käveli nätisti vierellä ja kun haalarit nousivat pystyyn niin Iltsi jäi minun taakse ja väksätti pari kertaa. Jäi minun taakse, ja teki pieniä liikkeitä eteenpäin. Minä menin puoliväliin niin Ilona tuli vähän lähemmäksi. Kun menin kyykkyyn niin Ilona tuli nuuskimaan haalareita. Menimme kaksi kertaa vielä kävellen haalareiden ohi. Ensimmäisellä kerralla Ilona oli hieman kaartanut pois päin haalareista, Mutta toisella kerralla ei mitään."

6a yllätys pelko 2
6b yllätys puolustus/agressio 1
6c uteliaisuus 2
6d yllätys jäljelle jäävä pelko 2
6e jäljelle jäävä kiinnostus 1

"Metelikohdalla Ilona pysähtyi räminän kohdalle ja väksätti hieman. Kävi nuuskuttelemassa räminää itse. Tätä Ilonaa kiinnosti räminäkone enemmän kun haalarit ohikävelykerroilla."

7a ääniherkkyys pelko 2
7b ääniherkkyys uteliaisuus 5
7c ääniherkkyyn jäljelle jäävä pelko 3
7d ääniherkkyys jäljelle jäävä kiinnostus 2

"Aaveet eivät herättäneet Iltsissä mitään erikoista :D Jäin seisomaan määrätylle paikalle ja aaveet lähestyivät meitä hiljalleen. Ilona katseli muutaman kerran aaveita, mutta makoili leppoisasti edessäni. Aaveet eivät kiinnostaneet, vaikka pysähtyivät meidän lähelle. Eivät oikein sittenkään kun sain käskyn päästää irti hihnasta, ja mennä puoliväliin aaveita. Vasta sitten kun menin halausetäisyydelle niin ilona kävi antamassa iloiset tassut vaaleeseen pukuun :D"

8a aaveet puolustus/agressio 1
8b aaveet tarkkaivaisuus 2
8c aaveet pelko 1
8d aaveet uteliaisuus 3
8e aaveet kontaktinotto aaveeseen 4

"Leikkiä kokeiltiin uudelleen pötkylällä ja nyt Ilona leikki hieman aktiivisemmin kun alussa. Ja Sitten kun täti heitti pötkylää niin Ilona otti siitä jopa kiinni ♥ jee!"

9a leikki 2 leikkihalu 4
9b leikki 2 tarttuminen 3

"Ampuminen olikin sitten ylläri. Siellä olikin sitten aika terävä ja pinkeä paukku. Ilona leikki kanssani (jahtasi pötkylää) ja tuli ensimmäinen paukku, Ilona havaitsi sen ja vähän epäröiden jatkoi leikkiä. Seuraavien paukkujen jälkeen ei enää leikkinyt, vaan tuijotteli ja oli ihan sen näköinen että ihmetteli mitä tapahtuu. Sain vaativat tassut reisille."

10 ampuminen 4

"Mutta sanoisin, että tuo meni aika Iltsimäisesti. Ilona ei toimi aina uusissa paikoissa hirvittävän hyvin. Ilona on aina tarvinnut selkeät sävelet uusiin asioihin. Mutta minusta hyvä, ettei ole agressiivinen Ja äkkinäiset ja uudet kummalliset asiat kuten haalarit ja tuo räminä menivät paljon paremmin mitä olisin voinut kuvitella!! Mutta sinänsä, että Ilonaa on pitäny opettaa repimään karvaleluja niin tuo pötkylällä leikkiminen meni yllättävänkin hyvin, ja parani loppua kohden! Ja täti sanoi, että jos taulukossa ei ole sellaista teksiä mikä kuvaa koiran käyttäytymistä, niin sitten se menee numeroiden mukaan."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti